Biografia naukowa Profesora Romana Budzinowskiego (Aleksander Lichorowicz)
I. ARTYKUŁY
Ferdinando Albisinni (Uniwersytet Mercatorum w Rzymie, Włochy)
Impresa agricola e scienze della vita nel diritto europeo dell’agricoltura
Jerzy Bieluk (Uniwersytet w Białymstoku)
Kilka uwag dotyczących opodatkowania rolnictwa w Polsce w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu
Paweł A. Blajer (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
Rozważania o rozszerzaniu się zakresu regulacji prawnorolnej z uwzględnieniem perspektywy notariusza
Christian Busse (Uniwersytet w Bonn, Niemcy)
Zulässigkeit und Grenzen mitgliedstaatlicher Eingriffe in die freie Preisgestaltung bei Agrarerzeugnissen. Rechtsdogmatische Überlegungen im Lichte der Rechtsprechung der Europäischen Gerichtshofes
Luigi Costato (Uniwersytet w Ferrarze, Włochy)
Lo storico problema dell’alimentazione: la sicurezza degli approvvigionamenti, la food sovereignity e la nuova agricoltura
Mariarita D’Addezio (Uniwersytet w Udine, Włochy)
Le filiere agroalimentari al tempo del COVID-19 in Europa e in Italia. Una sfida tra food security, ripresa dei mercati, tutela del lavoro e dei consumatori, Green Deal, incertezze climatiche
Paweł Gała, Dorota Łobos-Kotowska, Marek Stańko (Uniwersytet Śląski w Katowicach)
Konstrukcja gospodarstwa rodzinnego na tle konstrukcji gospodarstwa rolnego w Kodeksie cywilnym i ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego
Alberto Germanò (Uniwersytet La Sapienza w Rzymie, Włochy)
L’art. 13 TFUE e la tutela degli animali come esseri senzienti: una sentenza della Cassazione penale italiana
Eliza Jachnik (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Prawna ochrona dobrostanu zwierząt gospodarskich podczas ich uboju
Beata Jeżyńska, Radosław Pastuszko (Uniwersytet im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie)
Koncepcja rezerwatów biosfery UNESCO
Elżbieta Kremer (Naczelny Sąd Administracyjny, Warszawa)
O restrukturyzacji zadłużenia podmiotów prowadzących gospodarstwa rolne
Juan Latorre Ruiz (Uniwersytet w Jaén, Hiszpania)
La limitación de la producción de los aceites de oliva por parte del estado español
Izabela Lipińska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Poprawa konkurencyjności działalności rolniczej w reformowanej Wspólnej Polityce Rolnej – wybrane zagadnienia prawne
Laura Marín Cáceres (Uniwersytet w Jaén, Hiszpania)
Un apunte de Derecho privado sobre las cooperativas en el entorno agroalimentario
Ángel Martínez Gutiérrez, Trinidad Vázquez Ruano (Uniwersytet w Jaén, Hiszpania)
Consumer protection and safeguards: proper information on the geographical origin of ingredients. The case of olive oils
José Martínez (Uniwersytet Georga-Augusta w Getyndze, Niemcy)
Sprachliche Herausforderungen an die Rechtsvergleichung im Agrarrecht
Roland Norer (Uniwersytet w Lucernie, Szwajcaria)
Agrarrechtliche Weltenrettung oder Überforderung? Von der Methodik der Integration außerlandwirtschaftlicher Ansprüche ins europäische Agrarrecht
Stanisław Prutis (Uniwersytet w Białymstoku)
O umowach prawnorolnych
Damian Puślecki (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Zasiłek chorobowy i zasiłek z tytułu kwarantanny dla rolników w czasie pandemii COVID-19
Luigi Russo (Uniwersytet w Ferrarze, Włochy)
Communication of the origin of food products: legal aspects
Giuseppe Spoto (Uniwersytet Roma Tre, Włochy)
Luci e ombre del sistema multilaterale degli accordi internazionali sul commercio dei prodotti agricoli
Giuliana Strambi (Narodowa Rada Badań, Sekcja DAIC-ISGI, Włochy)
L’agricoltura contadina fra istanze locali e globali
Krzysztof Świderski (Poznań)
Prawna ochrona ukształtowania terenu w procesie jego zagospodarowania – zagadnienia wybrane
Elżbieta Tomkiewicz (Polska Akademia Nauk, Warszawa)
Akty delegowane w zakresie unijnego prawa rolnego
Paweł Wojciechowski (Uniwersytet Warszawski)
Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy
II. PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA
Recenzje i noty recenzyjne
Recenzenci „Przeglądu Prawa Rolnego” za rok 2021